Welkom in het Bergéstadion
Adres:
Bergévest 12
3300 Tienen
Hoe bereiken?
Komende van op de E40-autosnelweg: Afrit 25 – Tienen, volg richting Tienen. Na het rond punt, en een kruispunt, rij je onder de brug van de trein. Na de 3de verkeerslichten na de brug bevindt het stadion zich rechts.
Komende van richting Leuven/Aarschot/Diest: rij de ring op (naar links). Na een bergop rijden, volgt een afdaling met een ‘scherpe’ bocht naar rechts. Het stadion bevindt zich vervolgens links aan de verkeerslichten.
Komende van richting Sint-Truiden (via N3): volg Tienen centrum en rij tot aan de binnenring, aan de verkeerslichten ter hoogte van de suikerfabriek rechtsaf, het stadion ligt 100 meter verder aan de rechterzijde.
Met het openbaar vervoer: Tienen is makkelijk te bereiken met De Lijn en de NMBS. Van aan het station doorkruist u de stad om via de Vierde Lansierslaan, Leuvensestraat, Grote Markt, Nieuwstraat, Beauduinstraat en Kapucijnenstraat na een kwartiertje stappen het Bergéstadion te bereiken.
Waar Parkeren?
Je kan je auto kwijt langs de ring, parking van Gamma/Aldi of in de straten rondom het stadion. Bezoekers parkeren bij voorkeur op de parking Gamma/Aldi.
TECHNISCHE GEGEVENS
Eigenaar: Stad Tienen
Afmetingen terrein: 105 m x 64 m (ca 85 are)
Kunstgras: Domo type Varioslide S Pro volgens FIFA-normen, opvulling met biologische kurkeik. Volautomatische beregeningsinstallatie met hergebruik regenwater.
Hoofdtribune: 8 kleedkamers, vergaderzalen, fitnessruimte, keuken en aanhorigheden: 5500m² – 876 zitplaatsen
Cafetaria: circa 316m² en 250 zitplaatsen, achter het doel sportcafé en clubhuis ‘bodega’
Overdekte staanplaatsen bezoekers, kant Molenstraat: 1414 staanplaatsen
Max. capaciteit stadion : circa 7100 zit- en staanplaatsen
Terreinverlichting : 4 hoekpilonen led, lichtsterkte 450 lux
EEN BEETJE GESCHIEDENIS
Het Bergéstadion, genoemd naar Julien Bergé, voormalig Algemeen Beheerder van de Tiense Suikerraffinaderij, werd gebouwd in 1923-1924 voor Racing Club Tienen en werd opgericht op gronden die behoorden tot het domein ‘Berberendael’ dat eigendom was van de familie Beauduin. Aanvankelijk, vanaf 1921, werd eerst voor een korte periode gespeeld op het veld aan de Slachthuisstraat, waarna er noodgedwongen werd verhuisd naar een terrein aan de Roosmolen. Op dit veld werden later nog paardenrennen gehouden.
Voor W.O. II stond er in het midden (aan de kant van de Slachthuisstraat) een kleine houten zittribune en naast de voormalige kleedkamers, op de plaats van de huidige cafetaria, was een houten staantribune met zitgedeelte waar een kleine groep muzikanten vrolijke deuntjes speelden om een toffe en feestelijke sfeer te scheppen. Kort na de tweede wereldoorlog krijgt de het stadion kunstverlichting. Het Belgische miltitaire elftal neemt die feestelijk in gebruik tijdens een wedstrijd tegen het Zwitserse Kreuzlingen.
Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de club in 1946 kwam het grote Hongaarse Kispest met werreldster Ferenc Puskas op bezoek in het Bergéstadion. Tegenstander was een Hapsengouwse selectie met spelers van Racing Tienen, Stade Leuven, Sint-Truiden en Waremme. 10000 aanwezigen waren toeschouwer van een 4-2-overwinning. Doelman Vaes keepte schitterend.
Sinds de fusie van Racing Club Tienen en Voorwaarts Tienen in 1981 wordt het stadion gebruikt door de fusieclub KVK Tienen, in de volksmond kortweg KVK genoemd. De gesloopte hoofdtribune bestond uit een metalen structuur, geplaatst op funderingsplaten in gewapend beton, een dak in metalen proefielplaten en een achtermuur in metselwerk. Er waren houten zitbanken zonder rugleuning en er was plaats voor 600 personen. Onder de tribune bevond zich de Bodega en het lokaal van de club van de 100.
Naast de voormalige kleedkamers, die achter het doel behouden blijven als materiaaldepot en controlepost voor de ordediensten stond tot midden jaren ’90 nog een houten zittribune die plaats bood aan 420 toeschouwers. De staantribune aan de Slachthuisstraat werd door een storm verwoest in de nacht van 25 op 26 februari 1997 en daarbij kwam ongeveer drie vierde van de dakstructuur op de rijweg terecht. Deze tribune bestond uit betonnen staantreden, een dennenhouten dakstructuur en een afdekking in lichte plastic golfplaten.
In 1997 volgde de renovatie van het stadion, wat in wezen neerkwam op de bouw van een gloednieuw stadion met enkele duizenden staanplaatsen en een ruime zittribune met grote kantine die plaats biedt een een 900-tal toeschouwers. In augustus 2002 werd het Bergéstadion door de overstroming van de nabijgelegen Gete herschapen in een watervlakte. Naast het veld liep ook de infrastructuur onder water. Het veld werd enkele jaren later opnieuw aangelegd.
In 2017 volgt een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van het Bergéstadion. Om de bezetting van het stadion te maximaliseren en de vele (jeugd-)spelers een maximaal voetbalplezier te bieden in alle seizoenen koos de club samen met de Stad Tienen voor de aanleg van een hoogwaardig kunstgrasveld volgens de strengste FIFA-normen. Het kunstgras kreeg een opvulling met biologische kurk voor het meest optimale spelcomfort. Ondertussen krijgt de ‘kleine kantine’ achter het doel de vertrouwde benaming ‘bodega’ die herinnert aan de oude kantine onder de hoofdtribune. Onder de hoofdtribune wordt ook een fitnessruimte ingericht.
In juli 2021 worden de regio en ook het Bergéstadion andermaal zwaar getroffen door de overstroming van de nabijgelegen Gete. Op enkele dagen tijd worden het veld en kleedkamers tot twee keer toe onder water gezet. Vooral de tweede overstroming laat grote schade na. De Gete stroomt dwars door het stadion richting de Slachthuisstraat. Het kunstgrasveld wordt vernietigd en ook de kleedkamers en administratieve ruimtes raken onherstelbaar beschadigd. Na zes maanden, in januari 2021, kan KVK Tienen opnieuw aantreden op een gloednieuw kunstgrasveld. Het zou echter wachten zijn tot de zomer van 2024 vooraleer de nieuwe kleedkamers en technische ruimten door de club in gebruik kunnen worden genomen. Vandaag kunnen zowel spelers als fans opnieuw in optimale omstandigheden in het Bergéstadion terecht.