Wie de jeugdopleiding van KVK volgt is sowieso een winnaar. Want ofwel haal je de elitegroep (U19/beloften) of zelfs de A-kern. En er zijn de afgelopen jaren overigens opvallend veel jongeren die kunnen doorstoten naar dat niveau. Ofwel kan je sowieso terecht bij goed voetballende teams op een iets lager niveau. KVK Tienen is en blijft op dat vlak hofleveranciers voor de hele regio. We hadden een gesprek met jeugdvoorzitter Peter Denruyter en jeugdmanager Philippe Verbiest.
De jeugdwerking van KVK Tienen behaalt mooie resultaten. Iets om trots op te zijn.
Je kan er niet naast kijken in de nationale en provinciale reeksen. Jonge spelers van KVK Tienen zijn gegeerd op de transfermarkt. Alle ploegen volgen onze jeugdopleiding en weten dat we goed werk leveren. Dat zie je al bij de resultaten van onze +15-spelers waar het traject naar 1ste elftallen volop wordt voorbereid. Sowieso is elk kind dat bij KVK voetbalt een winnaar. Hij of zij heeft een eerste selectie meegemaakt en eventueel wat testtrainingen gedaan. Ze kunnen dus allemaal echt goed voetballen. Maar als club zijn we er ons van bewust dat het ook eens kan tegenslaan. Soms lukt het inderdaad niet of minder goed. En dat kan vele factoren hebben. Kinderen groeien letterlijk en figuurlijk en dat geeft soms ook wat problemen.
Wat kan er dan beter of anders?
We hebben met veel plezier afgelopen weekend het artikel in HLN gelezen met Guilian Preud’Homme, CEO van Club Next. Niet dat we ons gaan vergelijken met dat niveau. Maar de idee, de filosofie herkennen we wel. Zeker in de bovenbouw willen wij specifieke atleten, voetballers, die nauw aansluiten met wat we in onze elitegroep en in het eerste elftal doen. En daar horen dominant, attractief voetbal bij met veel intensiteit. We zeggen ook bewust atleten, want voetbal is veel meer dan de bal 50 keer hooghouden of die ene panna. Dat hoort er 100% zeker bij en het is de basis van alles wat je doet op een voetbalveld. Wie technisch een topper is, heeft een voordeel. Wie groot en sterk is, heeft bij jeugdteams een fysiek voordeel. Maar is dat allesbepalend voor de toekomst? Nee, voetbal is een totaalsport. Snelheid, loopvermogen, instelling, goesting, dat continue bijsturen, dat speelt meer dan ooit een rol. Kijk naar de gemiddelde speler in eerste elftallen. Dat zijn niet altijd de uitschieters bij de jeugd hé. Het is een kwestie van continue ontwikkelen en er echt willen voor gaan. Geduld hebben ook, naast bereidheid om te luisteren naar trainers en omkadering. De extra mile, die bestaat echt hoor. Ook in het voetbal.
Maar als spelers op jonge leeftijd al goed zijn, dan staan elite-clubs klaar om ze bij hen te laten tekenen? Hoe vervelend is dat?
Dat klopt helemaal, en het hoort erbij. Elke zaterdagvoormiddag zit de tribune vol met scouts. Dat is het gevolg van een goeie IP-jeugdwerking, ook scouts weten dat. De meesten zitten daar met goede bedoelingen. Die mensen praten met ons. Laten weten wie, wat en hoe. Er zijn er natuurlijk ook anderen. De zogenaamde ‘managers’. Wie daar intrapt… Ouders moeten altijd goed nadenken. Een golden ticket bestaat niet. Je moet je steeds de vraag stellen: klopt dit verhaal wel. Is het haalbaar qua verplaatsingen en impact op ons gezin en de school. Kijk wij houden nooit een speler tegen die naar het hogere niveau kan. Integendeel. Als het kan, en de speler wil het zelf, dan moet hij het proberen. Want, van de 10 die het proberen zijn er 7 jongens die terugkeren met extra voetbalbagage die ze dan weer kunnen delen met de andere jongens in hun KVK-team. En ondertussen ontdekken ook wij telkens opnieuw spelertjes in de regio. Het is een ecosysteem dat (meestal 😊) werkt. Iedereen moet de kans krijgen om op zijn of haar niveau te spelen. Maar er zullen altijd wel hier en daar mindere verhalen zijn. Hoe dan ook, het kind moet centraal staan, niet de ambitie van de omgeving. Al is het uiteraard bijzonder belangrijk dat ouders en familieleden hun zoon of dochter positief steunen en helpen.
Wanneer start scouting van jeugdspelers?
Gemiddeld genomen bij de middenbouw, U11, U12. Maar uitzonderingen zijn er altijd. Waar ik absoluut van gruwel zijn de 5- à 7-jarigen die sommige profclubs komen scouten. Laten we ernstig blijven. Scouten van een kind van 6 jaar? Dat is toch helemaal fout. Bij ons is iedereen welkom bij U6 en U7. En dat zijn heus niet allemaal topvoetballers hé. Daarna zien we wel waar elk kind terecht kan. Dat is niet altijd bij KVK Tienen, hoe graag we dit ook zouden willen. Veel kids die in de stad wonen moeten we doorsturen naar andere gemeenten in de omgeving. Bij KVK hangt al 5 jaar het plaatje: “volzet” voor spelers op regionaal vlak want we hebben een absoluut gebrek aan voldoende en kwalitatieve speelvelden. Dat wringt als club in 1ste nationale, we zijn daar een (negatief) unicum, want je stuurt ouders en kinderen die naast de deur wonen de baan op met hun fiets of auto om ergens anders te gaan sporten. Voor sommigen is dat ook moeilijk haalbaar. Dat wringt. En we zouden het anders willen. In een stad als Tienen is dit onaanvaardbaar.
Toch zijn er ook IP-jeugdspelers die na een tijdje de lat niet halen?
Dat klopt. Maar we vinden persoonlijk dat het zogenaamde doorsturen van die jongens absoluut tot een minimum moet worden herleid omdat een tiener nog erg veel kan veranderen. Als 10-, 12-jarige ben je fysiek in volle ontwikkeling. Dat kan een geweldige impact hebben op die kids. Je moet daar dus rekening mee houden. Je moet vooral ook onthouden dat we een “opleiding” zijn. Kinderen moeten kunnen evolueren, groeien, letterlijk en figuurlijk. Het gaat niet alleen om winnen, het gaat vooral over de manier waarop…en dan komt “winnen” vanzelf. En ja, soms moet je voor het speelplezier van zo’n jonge gast zeggen dat het beter is om op een iets lager niveau een herstart te nemen. De meeste ouders zien dat zelf ook. Of we daar echt gelukkig van worden? Zeker niet. Daarom dat we bij evaluaties altijd benadrukken om niet te snel te oordelen en 2 jaar vooruit te kijken. We hoeven ons op dat vlak ook niet voor te doen als een Pro League ploeg hé waarbij elk jaar de helft van het team wordt wandelen gestuurd. Gewoon gezond verstand is al goed genoeg. KVK Tienen is in de eerste plaats ook familie, vrienden, een warme omgeving voor voetballers die iets meer kunnen dan anderen. Die moet je ook eerlijke kansen geven op langere termijn. Dat is ook de boodschap aan de ouders. En we willen dat ouders ook naar ons toe correct en open communiceren hierover.
In de bovenbouw ligt dat toch wat anders. Daar zit je in een traject richting 1ste elftallen. De concurrentie begint te spelen, je speelt tegen een aantal andere prima IP-ploegen. Zeker wanneer je bij de U19 en de beloften traint hoort dat er allemaal bij. Dat is deel van het voetbal. Trouwens, dat is zo in elke sportploeg op een bepaald niveau. We denken dat onze trainers en elitemanager daar zeer goed samenwerken om de lijnen echt uit te zetten.
Het doel is en blijft ‘de eerste ploeg’. Maar ook daar ze je toch veranderingen bij veel ploegen?
Absoluut. Nog maar 3 jaar geleden zagen de kernen van teams er in onze reeks helemaal anders uit. Meestal laat twintigers en dertigers en bijbehorende salarissen die dateerden uit vervlogen tijden. Ervaring zei men dan. En dat klopt. Gevolg, jongeren hadden het zeer moeilijk om hun plaats te veroveren als ze dan al een kans kregen. Op dat vlak is er een duidelijke kentering. En daar hebben de U23-teams in onze reeks voor velen de ogen geopend. Tenminste 1 voordeel van dat systeem. Ook jonge gasten kunnen voetballen en hun plaats opeisen. KVK werkt nu al een paar jaar volgens dat systeem met CEO Sports Johan Froment. En dit seizoen zie je nog meer ploegen die weg inslaan. Alleen maar positief voor de jonge voetballer die nu echt kansen krijgt. Al moet men natuurlijk wel beseffen dat niets vanzelf gaat. Maar diegenen die slagen hebben een prima springplank naar meer. En het werkt ook. Vincent De Vos, Romeo Mabanza, Robert-Jan Vanwesemael, allemaal jonge gasten die hun carrière (her)lanceerden via KVK Tienen. Mooi toch! Het zou nog mooier zijn indien KVK ook een deel van transfer- of opleidingsvergoedingen hiervoor zou krijgen. Want onze technische staf is cruciaal in hun ontbolstering. Maar goed…we kunnen het debat hierover maar proberen te openen hé.
Heet van de naald, het U23 verhaal. Wat denken jullie hierover?
Wat ons betreft is dit een grote farce. Enerzijds is fairplay en eerlijk spel basis voor de voetbalbonzen. Anderzijds zijn wij het enige Europese land waar je met geld kunt regelen dat je ploeg niet degradeert. Zoals de krant De Standaard schreef: “de soep van de competitiehervorming”. Euh… eg dat eens uit aan die ene U11: ‘Lowieke, de U23 van Genk zijn meer dan een andere ploeg. Ze werden laatst in 1B en moeten toch niet degraderen maar andere teams dan weer wel’? We zijn alweer de laughing stock van Europa. Nergens krijg je uitgelegd dat er voortaan 2 soorten teams zijn: diegenen zoals alle teams overal in de wereld, en dan vier U23-ploegen die meer zijn dan anderen. Nu goed, we zullen zien hoe het verder loopt. Benieuwd of de immer assertieve Georges-Louis Bouchez, voorzitter van Francs Borains, hier tegenin gaat of niet.