Jeugdwerking KVK Tienen in volle bloei

KVK Tienen moet bijna het plaatje 'volzet' aan de poort hangen voor het seizoen 2018-2019. Met bijna 300 jeugdspelers bereikt de club een mijlpaal en komt de limiet in zicht. Alleen bij de U6 en U7 teams zijn er traditiegetrouw nog wat beschikbare plaatsjes. En dat is ooit anders geweest. Enkele jaren geleden was de club ei zo na gesneuveld. Dat straalde ook af op de jeugdwerking.  Maar kijk, 12 maanden kunstgrasveld hebben de club en de werking een boost gegeven, met dank aan alle clubmensen die investeerden in de accommodatie. 'Fantastisch dat er bij de Tiense jeugd zo’n clubgevoel heerst. Zij zijn fier om voor KVK te spelen, fier om dat truitje te mogen dragen', zegt Peter Denruyter, voorzitter van de Tiense jeugdwerking.
 
Bijna 300 spelers? Veel ruimte is er dan niet meer?
 
Bij de jongste teams komen de spelertjes meestal in juli en augustus eens kijken hoe zo’n training verloopt bij KVK Tienen. Maar de mond-tot-mond reclame doet zijn werk. Dit jaar hebben een opvallend hoog aantal ouders hun kids al ingeschreven, ook bij de kleinsten. Dat geeft ons wat meer tijd om alles te organiseren. 300 uitrustingen, trainingskledij, de vrije tijdskleding en alles ook nog eens bedrukken…het jeugdbestuur is daar een maand mee bezig om alles kant en klaar te krijgen. Dat aantal van 300 is wel een signaal. Met de huidige accommodatie komen we aan een limiet, ook al omdat we de kwalitatieve waarde van onze opleiding willen vrijwaren. Je kan altijd meer en meer spelers inschrijven. Maar zo werkt KVK Jeugd niet. We willen zorgen dat er voldoende aandacht en mogelijkheden zijn voor elk van onze spelers.   
Vanwaar die groei? Heeft het er ook mee te maken dat jullie nu “in” de stad spelen en niet langer in Oorbeek, buiten de stad?
 
Ik denk dat er vele factoren zijn. Maar de aanleg van het kunstgrasveld en de makkelijke bereikbaarheid in het centrum van de stad zijn daar niet vreemd aan. Mobiliteit is een heikel punt tegenwoordig hé. Ik zie nu jonge ouders die met hun kids op de fiets naar de training komen. Schitterend toch!  Vorig jaar in september was er al meteen een positieve invloed. Ouders zien nu heel concreet waar hun kids aan de slag kunnen. Veel ouders zijn ook positief verrast over onze accommodatie met dat veld en de bodega die in niets te vergelijken is met de doordeweekse ongezellige voetbalkantine. Onbekend maakt onbemind zeggen ze vaak. Wel voor ons ging dat zeker op. Oorbeek was leuk, maar wel onzichtbaar voor de inwoners van stad Tienen. Al blijven we daar samen met de EVA’s, die de terreinen nu uitbaten, nog wel trainen op bepaalde dagen. We vinden het trouwens een kerntaak dat we de dames een helpende hand aanreikten. Tot slot nog onze functie binnen de centrumstad van de regio. Tienen heeft een hoge verscheidenheid aan inwoners. En wat verbindt al die mensen? Juist, voetbal. Weet je hoeveel nationaliteiten er bij KVK spelen? Negentien, van alle kleuren en religies! Allemaal in vrede, allemaal met respect voor elkaar. Eigenlijk is KVK de ideale smeltkroes, zoveel mensen allemaal met die ene factor die hen met elkaar in contact brengt. Denk dat de stad dit ook mag meenemen in alle mogelijke overwegingen rond steun aan de sport en voetbal in het bijzonder.
Hoe zit dat eigenlijk die 'relatie' met de stad?
 
Kijk, de verstandhouding is nu oké. De afgelopen jaren hebben we een lange weg afgelegd. En we weten dat het voor de stad ook allemaal niet zo eenvoudig is in deze tijden. Maar mensen op een positieve manier laten samenleven en verenigen rond een project, of het tenminste proberen, is toch fundamenteel in deze tijden lijkt me?  Daar mag iets tegenover staan. Het sociaal pluspakket voor Tienen is niet te onderschatten... zonder jaarlijkse subsidie van wie dan ook. Maar wel met heel veel dank aan al onze sponsors en business partners. Ik stel me dikwijls de vraag, wat als veel van die jongens niet het voetbal hadden als uitlaatklep? Onze impact op die gasten is enorm, door KVK zitten ze in een warme en positieve context waar waarden en normen heersen. We zijn geen paters hoor, maar toch. Respect t.o.v. elkaar, t.o.v. bijvoorbeeld de scheidsrechter, het hoort er allemaal bij. Volgens ons verdienen we daar toch ondersteuning voor. Het gaat uiteindelijk om een community van om en bij de 2000 mensen die een link hebben met onze kids. En ik droom van de dag dat heel de regio als één man achter haar team gaat staan zoals in zovele steden en gemeenten. Kijk maar naar wat ze in Tessenderlo in 5 jaar tijd voor elkaar kregen bij Thes. Vergeet ook niet dat we de kosten dragen van dat stadion. Het Bergéstadion is geen goedkope thuishaven, gemaakt voor 2de klasse eigenlijk met bouwnormen van 20 jaar geleden. Isolatie was toen geen prioriteit. De energiekost swingt de pan uit. Dat is frustrerend. Geld dat sowieso niet kan geïnvesteerd worden in trainingen en jeugdwerking. Goed, het is nu éénmaal zo. Voor alle duidelijkheid, het stadion is niet versleten, verre van. Maar als ik soms naar onze douches en kleedkamers kijk... die zouden een update kunnen gebruiken. Niet in de vorm van geld, wel in de vorm van concrete werkzaamheden.
 
Waar loopt het stroef volgens jou? Wat moet anders?
 
Ik denk dat we nog harder ons best moeten doen om de Tienenaar te overtuigen. We zijn geen makkelijk volkje hé, laat staan dat we eeuwige optimisten zijn in de suikerstad. Maar dat keert, samen met de mentaliteit in de stad. Het huidige KVK werkt keihard en haalt resultaten. Als je ziet wat er het voorbije jaar allemaal is gebeurd, zeker op het vlak van jeugdwerking. Trouwens, als je ons eerste elftal bekijkt, daar mogen we toch ook één en ander van verwachten, niet? Aan de twijfelaars kan ik alleen maar zeggen: kom eens kijken op een zaterdag of op een zondagvoormiddag naar onze jeugdwerking of naar ons A-elftal. Gelukkig hebben we een formidabele groep medewerkers, heerlijke mensen die een hart voor KVK hebben. 
 
Er is toch ook dat ontslag van de voorzitter en enkele bestuurders?
 
Een organisatie is een levend geheel. Soms stoppen mensen en komen er nieuwe leden bij. Die evolutie kent iedere vereniging. Sta mij toe om uitdrukkelijk Willy Schepers te bedanken. Willy is het echte voetbalhart van heel Tienen. Ik benadruk “heel” Tienen want bijna alle clubs hebben crisissen overleefd dankzij zijn hulp en zijn inzichten. Respect daarvoor. Ik ben ervan overtuigd dat we alle mensen nog vaak en graag gaan tegenkomen in het Bergéstadion. 
 
KVK positioneert zich aan de top van het jeugdvoetbal in de regio. Kan iedereen wel meespelen bij het nieuwe KVK?
 
Eigenlijk wel. We blijven bij ons principe dat we iedereen een testje laten doen. Je moet ergens affiniteit hebben met de sport. Hoe ouder hoe strenger de criteria, daar bouwen we op naar ons eerste elftal. Maar met de hele jonge kids moet je vooral niet te snel oordelen. KVK wil jeugd uit de regio ontdekken en begeleiden en vooral geen talenten laten verloren gaan. Het gaat in de eerste plaats om opleiden en begeleiden. 
 
Wat maakt dan het verschil met andere teams?
 
Kijk, iedereen doet zijn best binnen de eigen mogelijkheden en ambities. Maar er is verschil uiteraard, bijvoorbeeld het spelniveau. Ik heb het dan over technische bagage, snelheid van uitvoering, tactiek. De KVK kids spelen op IP level (interprovinciaal) het op één na hoogste jeugdniveau. Dan moet je natuurlijk wel zorgen voor teams en individueel talent dat meekan in het circuit. En vergis je niet, IP voetbal is niet vrijblijvend maar wat tegen een bal trappen. Binnen de trainingen wordt er gewerkt volgens een opleidingsplan waar de lat hoog ligt. Alle kids binnen de KVK jeugdwerking kunnen van één ding zeker zijn: een goeie basisopleiding die je nodig hebt om volgende stappen te zetten. En die volgende stappen zijn er zeker. Elk jaar zijn er een aantal jeugdspelers die op Elite niveau (hoogste jeugdniveau) een kans krijgen. Een aantal onder hen slagen bij teams als OHL, STVV of Standard, een aantal keren terug naar KVK en zetten later de stap naar ons eigen eerste elftal of naar de hogere provinciale ploegen waar KVK hofleverancier van de streek is.
 
Jullie werken ook samen met andere teams.
 
Inderdaad, sinds een seizoen bestaat T-Soccer City. Dat is een samenwerking tussen KVK Tienen, Crossing Vissenaken en sinds kort VV Houtem en De Eva’s. Zo werken alle niveaus van het voetbal samen in Tienen en kunnen spelers ook overal terecht. Talenten kunnen zonder problemen naar KVK. Jongens en meisjes die het eerder recreatief zien kunnen naar de andere teams. We wisselen ook onze accommodaties uit, KVK traint soms in Vissenaken. En als de winter voor terreinproblemen zorgt kunnen wij Houtem en de EVA’s helpen. Alles heeft zo zijn waarde en het spelplezier staat voorop. En misschien nog belangrijker, de clubs moeten elkaar niet beconcurreren, we kunnen de zaken gewoon met elkaar bespreken en elkaar helpen. Dat op zich is al heel fijn. 
 
Je had het daarnet over het niveau en de opleiding? Wat met de trainers?
 
Binnen de IP afdelingen zijn de regels over trainers en begeleiding zeer duidelijk: je trainers moeten beschikken over bepaalde diploma’s, je moet werken met een gediplomeerde en onderlegde TVJO. (technisch verantwoordelijke jeugdopleiding) Daarnaast zijn er verschillende regeltjes over begeleiding en opvolging van de spelers waar we als KVK volop op inzetten met o.a. een eigen kiné, een physical coach enz. Voor de club betekent dat extra financiële inspanningen. Er is in België trouwens een gebrek aan voldoende opgeleide trainers. Hoog tijd dat Voetbalfederatie Vlaanderen daar een actie rond opzet en dat de profclubs de goed werkende teams hierin steunen. Maar goed, onze ambitie is kwaliteit op elk vlak. 
 
Vraagt dit veel van de jonge spelertjes?
 
Dit vraagt inspanningen, heel zeker. Want naast het voetbal is er ook nog de school.  Maar om eerlijk te zijn, onze spelers zijn stuk voor stuk bezeten door voetbal. Ze trainen twee tot drie keer per week, tel daar nog de wedstrijden bij …dan is het programma aardig vol. En toch, eens de wedstrijd gedaan dan springen velen na de douche terug het veld om... nog een beetje te sjotten. Heerlijk toch. Voetbal is op dat vlak een vreemd spelletje, je raakt er door bezeten. Dat is drive…de drive om het te maken! Schitterend om te zien. Het vraagt natuurlijk ook inzet van de ouders. Trainingen, matchen, events van de club. En het straffe van de zaak is, nu in de stille periode zie ik regelmatig ouders die eens langskomen, een babbeltje doen, eens horen hoe het gaat, of ze met niks moeten helpen, enz.  Dat, beste vrienden is een club! Mensen die begaan zijn met KVK Tienen.
Nog een maand en het seizoen start al opnieuw?
 
Voor de spelers en trainers, ja. Voor het kernbestuur is het nu al alle hens aan dek. De kleding in orde brengen. Een nieuwe kleedkamer maken, overal klusjes uitvoeren in de bestaande kleedkamers. Het veld op Berberendael is ingezaaid en moet de komende weken onderhouden worden. En dan starten we er terug mee. Op 1 augustus hebben we traditioneel onze voetbaldag bij CR Vissenaken. Daarna stilletjes opbouwen naar de voorbereidingstornooien in augustus met voor bepaalde groepen een jeugdstage van 3 dagen in Sittard. Op het einde van augustus is er ook een Anderlecht-dag, dan spelen alle teams op zaterdag tegen hun leeftijdsgenoten van RSC Anderlecht. Aardig druk allemaal.
 
Een wens voor het nieuwe seizoen?
 
Veel wijsheid en goesting voor iedereen. Als voorzitter en jeugdbestuur staan wij altijd klaar om iedereen te helpen en om te luisteren waar nodig. Maar hulp is altijd welkom. Positieve kritiek ook. 
 

>> Volgende wedstrijd

KVK Tienen
KFC Sint-Lenaarts
zondag 27 januari
15 uur


jong-kvk

Ontdek onze partnerbrochure

>> Kort

Grancea is geelgeschorst voor de wedstrijd op het veld van KRC Mechelen. Bogaerts (knie), Weeghmans (knie) en Lusadusu (enkel) sukkelden met kleine blessures maar raken fit. Selectie: Hannes, Mombaerts, Claes, Meeus, Weeghmans, A. Vos, J. Vos, Matterne, Lusadusu, Bogaerts, Marchoul, Cabumi, Convents, Lambrecth en Calgan.
19/01/2019

Voor de wedstrijd tegen het nummer drie K. Lyra-Lierse kan trainer Claes geen beroep doen op Lambrecth (geschorst) en Calgan (rug). Cabumi is twijfelachtig.  Selectie: Hannes, Mombaerts, Claes, Meeus, Weeghmans, A. Vos, J. Vos, Matterne, Lusadusu, Bogaerts, Grancea, Lagrib, Marchoul, Cabumi (?), Bourguignon, Benali en Convents.

12/01/2019

KVK Tienen won de oefenwedstrijd tegen derde amateurklasser Sporting Kampenhout met 3-0. Calgan opende de score voor de pauze. Nieuwkomer Convents schoot na de pauze meteen twee keer raak. Een wedstrijd met bij momenten mooi voetbal waarin de score hoger had kunnen oplopen. Amardeep Singh maakte na een langdurige blessure (beenbreuk) zijn wederoptreden en voetbalde een half uur mee. Doelman Hannes, Cabumi, Lambrecth, Grancea en Marchoul waren niet beschikbaar. 

05/01/2019

Twee nieuwe oefenwedstrijden op de agenda voor onze beloften. Op maandag 7 januari ontvangt men de beloften van Thes Sport. Op woensdagavond 16 janauri is Bekkevoort te gast. Aftrap telkens om 20 uur in het Bergéstadion.

05/01/2019

De nieuwe wedstrijdkalenders van onze jeugdwerking zijn beschikbaar op onze website. Je vindt ze op de pagina wedstrijdkalender in de rubriek Jong KVK.

28/12/2018

Op vrijdagavond 28 december oefenen de KVK-beloften in het Bergéstadion tegen Crossing Vissenaken. Aftrap om 19.30 uur.

28/12/2018

Op zaterdag 5 januari werkt KVK een oefenwedstrijd af tegen derde amateurklasser Sporting Kampenhout. Aftrap in het Bergéstadion om 15 uur.

22/12/2018

Het is wegens grote belangstelling jammer genoeg niet meer mogelijk te reserveren voor de gastronomische lunch voorafgaand aan de wedstrijd tegen K. Lyra-Lierse. Wie wil komen genieten van de door onze vele gasten gesmaakte topgastronomie op zondag kan alvast inschrijven voor de lunch van die andere topper: KVK Tienen - KFC Sint-Lenaarts op 27 januari. Het menu vind je hier.

19/12/2018

Iedereen is fit voor de wedstrijd op het veld van KFC Nijlen. Ook Benali die vorige week nog moest afhaken met een contractuur. Selectie: Hannes, Mombaerts, Claes, Meeus, Weeghmans, A. Vos, J. Vos, Matterne, Lusadusu, Bogaerts, Grancea, Lagrib, Marchoul, Cabumi, Lambrecth, Calgan, Bourguignon en Benali.

15/12/2018

De stadionverlichting van het Bergéstadion kreeg onlangs een update is opnieuw gekeurd door de voetbalbond. KVK Tienen kan tijdens de wintermaanden opnieuw om 15 uur voetballen. De aftrap van de wedstrijd KVK Tienen - K. Lyra-Lierse is dan ook een half uurtje verlaat van 14.30 uur naar 15 uur.

11/12/2018

Ontdek onze partnerbrochure