Jeugd van KVK staat weer op de kaart Printervriendelijke versie

Terwijl de eerste ploeg van KVK Tienen er maar moeilijk in slaagt om punten bij elkaar te sprokkelen, vergaat het de Tiense jeugdploegen een stuk beter. De afgelopen jaren werd er een stevige basis gelegd voor een solide jeugdwerking. Hoog tijd voor een gesprek met Luc Vanroelen (algemeen coördinator jeugdwerking) en André Kestens (jeugdvoorzitter), twee van de breinen achter deze reorganisatie.
       
door: Pieter Bleyen
 
Hoe zag de jeugdwerking van KVK Tienen er drie jaar geleden uit?
De jeugdwerking van KVK stond toen zo goed als nergens. Er was geen sprake van een visie of structuur. Mede om het niveau van de club weer omhoog te krijgen - we speelden toen in derde nationale - moesten we daar iets aan doen. We dachten een reorganisatie uit die ge-steund was op drie belangrijke pijlers. Eerst en vooral moesten de accommodaties onder handen genomen worden. Verder moest ook de trainersstaf en het spelersmateriaal verbeterd worden.
 
Is dat ook gelukt?
We zijn alvast op de goede weg. Wat de accommodaties betreft zit het zeker goed. De terreinen van Grimde en Oplinter en ook het Houtemveld verkeren in prima staat na hun opsmukbeurt. Verder is er nu ook een veel betere omkadering voor de jeugd. 27 trainers, 45 afgevaardigden en vijf mensen van de sportieve staf zorgen voor een professionele begeleiding. Ikzelf (Luc Vanroelen) ben algemeen coördinator. Daarbuiten ben ik ook verantwoordelijk voor de bovenbouw van scholieren tot junioren. Patrick Kempeneers zorgt voor de onderbouw van benjamins tot de preminiemen en Johan De Ruyter neemt de middenbouw van miniemen tot kadetten voor zijn rekening.
 
Hoeveel jeugdspelers telt KVK op dit moment?
Ongeveer 350. De laatste twee jaar zijn er telkens 120 nieuwe bijgekomen. Al deze voetballers zijn onderverdeeld in negentien nationale ploegen. Zelfs de allerjongsten (tot negen jaar) spelen nu op nationaal niveau maar dan wel op vriendschappelijke basis. Ons spelersmateriaal heeft zeker een kwaliteitsinjectie gekregen.
 
Vanwaar komen de financiële mogelijkheden om dit te bewerkstelligen?
De vernieuwing van de accommodaties werd door sponsors van buitenaf, fondsen van de club en een bijdrage van de voorzitter betaald. De verzekeringsgroep Hamburg-Mannheimer zorgt voor de sponsoring die de dagelijkse jeugdwerking mogelijk maakt. Zij zijn dan ook heel be-langrijk voor ons.
 

Is het nog steeds zo dat veel talent uit de regio voor de neus van KVK wordt weggehaald?

Drie jaar geleden konden we hier nauwelijks spreken van een opleiding. Het is dan ook logisch dat alle talenten naar RC Genk, STVV of OH Leuven trokken. Nu is er eerder sprake van een omgekeerd fenomeen. Daar moeten we ook wel mee opletten. Laatst bood een speler van OH Leuven zich aan. Nu bleek dat die jongen daar niet goed genoeg bevonden was en dan maar bij Tienen kwam proberen. Dat is niet goed voor ons niveau.
 
Waar staat de jeugdwerking van KVK in vergelijking met die van andere tweedeklassers?
Onze werking hoort zeker bij de beste tien van tweede klasse. Een voorbeeld: onze min-elfjarigen tot min-veertienjarigen staan telkens eerste of tweede, bij de ouderen zakken we iets terug. Deze vergelijking is natuurlijk wel relatief. De beste opleidingen vind je volgens mij momenteel bij Kortrijk, Oostende en OH Leuven.
 
Wat is de shadow-competitie?
Het initiatief voor de shadow-competitie gaat uit van FCV Dender EH. Verschillende eerste- en tweedeklassers organiseren deze competitie ten voordele van de jeugd. Spelers die voor-lopig nog tekort komen of pas uit blessure zijn, en bijgevolg niet geselecteerd zijn voor de A-ploeg, kunnen er toch op nationaal niveau spelen. We noemen het de shadow-competitie omdat ze niet officieel is goedgekeurd door de KBVB. Het is jammer genoeg zo dat de bond een boete van 300 euro per wedstrijd die er gespeeld wordt kan opleggen.
 
De Voetbalbond wil dus niet echt vooruit?
Daar lijkt het soms toch op. Een tijdje terug was er tussen alle tweedeklasseploegen een akkoord voor een nationale competitie voor spelertjes tot negen jaar, tot de bond niet met het voorstel instemde. Vandaar dat ze nu nog op vriendschappelijke basis spelen. 
 
Zijn er alternatieven?
De provinciale competities zijn het enige alternatief. Het niveau daar is echter veel te laag. Als wij nu een speler van een club in provinciale aantrekken heeft die één à twee jaar nodig om op niveau te komen.
 
Het belofte-elftal is ook weer écht een jeugdelftal geworden...
Inderdaad, het is een algemene trend dat clubs weer volop de kaart van de jeugd trekken. Tienen speelde daarin een voortrekkersrol. Het idee is dat een negentienjarige junior vaak nog niet klaar is voor de A-ploeg. Bij de beloften kunnen ze nog enkele jaren groeien en dan zien we wel of ze het al dan niet kunnen maken bij de A-ploeg. Het is echter geen verplichte richtlijn, in tegenstelling tot in eerste klasse waar de maximumleeftijd 23 jaar is, er zeven Belgen moeten worden opgesteld en er maar drie spelers van de A-kern geselecteerd mogen worden.
 
Wat is de nieuwe Tiense Voetbalacademie?
Het is een samenwerking tussen KVK Tienen en de Tiense Voetbalschool. Vanaf oktober starten we met dat project. De bedoeling is dat de Academie dicht gaat aanleunen met de onderbouw zodat we nog meer Tiens voetbaltalent kunnen kweken. Iedere jonge speler mag zich inschrijven en er komt ook een bijkomend scoutingapparaat om talentvolle spelertjes nog sneller te ontdekken.
 
Wat moet in de toekomst nog beter?
Eén van de zaken waar we op korte termijn achter staan is dat de opleiding nog professioneler moet met betere, gediplomeerde trainers. Die trainers moeten ook met kinderen kunnen om-gaan. Psychologische bijstand van een jonge speler is van groot belang. De kwaliteit van het voetbal kan zo en op andere manieren nog een stuk naar omhoog.
 
In Nederland is het onderwijssysteem zo geregeld dat kinderen maar tot ‘s middags naar school gaan waardoor ze meer tijd hebben om professioneel te sporten. Vinden jullie niet dat er iets aan ons onderwijssysteem moet veranderen?
Vast en zeker. We hebben dan misschien één van de beste onderwijssystemen in Europa maar dit systeem is in combinatie met sport een heel slecht systeem. Het is vooral nadelig voor gezinnen die verder van de club wonen. De kinderen komen na vier uur thuis van school, vertrekken dan meteen naar de club, trainen er, komen dan terug thuis om om 20u nog te moeten beginnen aan schoolwerk. Dat is geen manier van werken.
 
Dromen jullie niet van een opleidingscentrum zoals dat in Neerpede of nog beter zoals dat van O.S.C. Lille? Is dat niet hét doel op lange termijn?
Iedere club droomt van een volwaardig jeugdopleidingscentrum, maar laten we realistisch blijven. KVK Tienen is nog altijd maar een middenmotor in twee klasse met een beperkt budget. We hebben de voorbije drie jaar al heel veel vooruitgang geboekt. Ons hoofddoel is simpel: onze jeugdwerking moet de beste van de regio zijn.
 
Daar wens ik jullie veel succes mee. Bedankt voor het gesprek.
Label(s):

>> Volgende wedstrijd

Graag tot in de
voorbereiding!
Bestel voor 21/8 je extra voordelig
abonnement inclusief gratis footlunch!


jong-kvk

Ontdek onze partnerbrochure

>> Kort

Inkomende transfers 2019-2020: Dries Ventôse (KSK Heist), Dylan Vanwelkenhuysen (KVK Wellen), Daimy Deflem (Tempo Overijse), Pieter Kempeneers (KOSC Wijgmaal), Willem Loman (Standard Luik via Eendracht Aalst), Yari Deltour (KVW Zaventem), Lucas Damblon (FC Rupel Boom) en Andries Claes (Tempo Overijse).
 
Uitgaande transfers 2019-2020: Wouter Nijsen, Yassine Benali (Grimbergen), Arno Claes (Kampenhout), Jens Vos (Houtvenne), Fatih Calgan (Tempo Overijse), Christophe Dirix (Aarschot), Hamza Lagrib, Nick Marchoul, Didier Cabumi, Dylan Lambrecth, Ben Mbenza (Houtem-Oplinter) en Bryan Yoka.
25/05/2019

Meeus (enkel) en Acke (schouder) zijn out voor de wedstrijd tegen KAC Betekom. Weeghmans is geschorst. Selectie: Mombaerts, Hannes, Claes, A. Vos, J. Vos, Marchoul, Convents, Grancea, Calgan, Bogaerts, Dirix, Singh, Lusadusu, Matterne en Bourguignon

04/05/2019

Kapitein Hannes Meeus is geblesseerd aan de enkel en is ook geel geschorst voor de uitwedstrijd op het veld van Termien. Doelman Hannes heeft de training voorzichtig hervat. Lambrecth heeft sinusitis. Doelman Nijsen ondergaat een meniscusoperatie. Selectie: Mombaerts, Singh, A. Vos, J. Vos, Weeghmans, Claes, Lusadusu, Bogaerts, Matterne, Marchoul, Grancea, Calgan, Convents, Bourguignon, Acke en Dirix.

27/04/2019

Trainer Jo Claes kan bij KVK Wellen geen beroep doen op Hannes, Nijsen en Cabumi. Lambrecth is terug aan het meetrainen en Bourguignon is inzetbaar. Acke was grieperig. Selectie: Mombaerts, Claes, Meeus, A. Vos, J. Vos, Marchoul, Convents, Grancea, Calgan, Bogaerts, Weeghmans, Dirix, Singh, Lusadusu, Matterne, Acke (?) en Bourguignon.

13/04/2019
Voor de wedstrijd tegen KFC Helson Helchteren doet trainer Claes een beroep op de spelers die vorige week de titel pakten. Enkel Bogaerts is terug van de partij. Bourguignon is op verplichte schooluitstap. Na de wedstrijd bouwen we een kampioenenfeestje in de kantine. Selectie: Mombaerts, Claes, Meeus, A. Vos, J. Vos, Marchoul, Convents, Grancea, Calgan, Bogaerts, Weeghmans, Dirix, Singh, Lusadusu, Matterne, Acke.
06/04/2019
Jonas Bogaerts is geel geschorst voor de wedstrijd op het veld van KFC Houtvenne. Didier Cabumi en Dylan Lambrecth zijn nog steeds onbeschikbaar. Doelman Hannes hervat bij de beloften. Mombaerts, Claes, Meeus, A. Vos, J. Vos, Marchoul, Convents, Grancea, Calgan, Bourguignon, Weeghmans, Dirix, Singh, Lusadusu en Matterne. Bij gelijkspel of winst is KVK Tienen kampioen en volgt een titelfeestje op de Veemarkt. De spelersbus wordt dan verwacht rond 23 uur.
 
30/03/2019

Cabumi (patellapees), Lambrecth (hamstrings) en keeper Hannes blijven zijn nog niet beschikbaar voor de wedstrijd op eigen veld tegen KFC Esperanza Pelt, al hebben de laatste twee dan de trainingen hervat. Selectie: Nijsen, Mombaerts, Claes, Meeus, A. Vos, J. Vos, Bogaerts, Marchoul, Convents, Grancea, Calgan, Bourguignon, Weeghmans, Dirix, Singh, Lusadusu en Matterne.

23/03/2019

Doelman Hannes (adductoren), Cabumi (patellapees) en Lambrecth (hamstrings) geraken niet fit voor de wedstrijd op het veld van KSV Bornem. Ook Alexander Vos is onzeker. Zijn wonde boven de enkel is nog niet geheeld. Selectie: Nijsen, Mombaerts, Claes, Meeus, A. Vos (?), J. Vos, Bogaerts, Marchoul, Convents, Grancea, Calgan, Bourguignon, Weeghmans, Dirix, Singh, Lusadusu en Matterne. De aftrap wordt gegeven door minister Koen Van den Heuvel, Bornemnaar en partner van Tiens burgemeester Katrien Partyka.

16/03/2019

Voor doelman Arthur Hannes komt de wedstrijd tegen K. Ternesse VV te vroeg. Matterne (knie) geraakt wel fit. Cabumi (patellapees) en Lambrecth (hamstrings) zijn twijfelachtig. De selectie van trainer Jo Claes: Nijsen, Mombaerts, Claes, Meeus, A. Vos, J. Vos, Bogaerts, Marchoul, Cabumi (?), Convents, Grancea, Calgan, Bourguignon, Weeghmans, Singh, Dirix, Lambrecth (?), Lusadusu en Matterne. 

09/03/2019

Op woensdag 13 maart oefenen de beloften in het Bergéstadion tegen KVC Houtem-Oplinter. Aftrap om 20.30 uur.

09/03/2019

Ontdek onze partnerbrochure